Niet enkel mannelijke vogels zingen om een maatje te versieren, ook vrouwtjes kunnen er wat van. Documenteer vrouwelijke vogelzang en help mee aan een wereldwijde database.

Wat ga je doen?

Je trekt erop uit met een notitieboek, opnamemateriaal en eventueel een camera en maakt geluidsopnames en foto's van vrouwelijke vogels en hun liedjes. In je notitieboek schrijf je waarom het volgens jou om een vrouwelijke vogel gaat en in welk deel van de opname zij aan het woord was. Weet je dit niet zeker, dan beschrijf je zo goed mogelijk hoe de vogel eruitziet. Je uploadt je opname en je foto naar eBird of Xeno, samen met je notities. Ben je niet zeker van het geslacht van de vogel, dan kunnen anderen jou daar later mee helpen. Schrijf duidelijk bij je notities de zin "Contributed for the female bird song project: femalebirdsong.org”, zodat anderen de opname snel terugvinden. Hier vind je meer informatie over je deelname. 

Waarom doe je mee?

Het Female Birdsong Project wil nagaan bij welke vogelsoorten ook de vrouwtjes zingen. Vogelliederen zijn een belangrijk evolutionair kenmerk en het bestuderen ervan geeft een inkijk in de mechanismen achter evolutie in het algemeen. In biologische verzamelingen zijn vrouwelijke vogelliedjes vaak afwezig omdat onderzoekers voornamelijk focussen op de mannetjes. Een inhaalbeweging voor de vrouwelijke vogels is dankzij jouw hulp mogelijk.

Wie kan meedoen?

Enige voorkennis van vogels is handig. Met een modale smartphone kan je normaal gezien geluidsopnames en foto's maken en alles uploaden. Je kan uiteraard ook ander opnamemateriaal gebruiken. Je beschrijvingen moet je in het Engels invoeren.

Wie organiseert het?

Karan Odom is de hoofdonderzoekster achter het Female Birdsong Project. Ze is gedragsecoloog en doet onderzoek naar hoe en waarom vrouwelijke vogels zingen. Momenteel werkt ze verder aan haar post-doctoraal onderzoek aan Cornell University in de Verenigde Staten.