Beluister audiofragmenten van kikkergekwaak en help mee te achterhalen hoe kikkers met elkaar communiceren.

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van FrogSong. Dat kan door hier te klikken. Vervolgens zie je links in het scherm het audiofragment in de vorm van een grafiekje, dat de frequentie over de tijd weergeeft. Je klikt op play, links onder, om het fragment af te spelen. Je geeft rechts in het scherm aan of je een kikker kan horen. Je kan dit ook zien in de grafiek als een stapel van enkele donkergrijze balkjes, al is het natuurlijk handiger om het fragment effectief af te spelen. De onderzoekers raden aan om tijdens het beluisteren best een koptelefoon te dragen en om alvorens je aan het onderzoek begint de Field Guide te raadplegen. Hier kan je de verschillende kikkersoorten alvast eens horen.

Waarom doe je mee?

De biologen achter FrogSong willen de patronen in de liedjes en roepen van kikkers begrijpen. Zo hopen ze te achterhalen welke factoren uit de omgeving de communicatie tussen kikkers beïnvloeden, hoe kikkercommunicatie hun groepen structureert en hoe groepen van kikkers veranderen doorheen de tijd. De biologen zijn in de natuur opnames gaan maken van de kikkers, maar het is een hele klus om al die uren aan opnames zelf te beluisteren. Daarom komt jouw hulp van pas bij dit project. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen aan FrogSong. Het enige dat je nodig hebt is een computer met internetverbinding. Een koptelefoon is aangeraden, maar hoeft niet.

Wie organiseert het?

FrogSong is een project van Slade Allen-Ankins, onderzoeker aan de James Cook Universiteit in Townsville, Australië. Hij wil in zijn onderzoek de patronen in de communicatie van kikkers en vogels bestuderen aan de hand van machine learning.