Bekijk foto's van tanden en help mee artificiële intelligentie op te leiden tot tandarts-assistent.

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website van het project. Dat kan je doen door hier te klikken. Je krijgt links op je scherm radiografische foto's te zien van een gebit. De tandziekte staat erbij geschreven in de hoek rechtsonder. Het is jouw taak om de gebieden met de ziekte aan te duiden op de scan. Dat doe je door simpelweg een rechthoek te trekken rond het zieke gebied. Ben je klaar? Dan klik je op 'Done' en ga je naar de volgende foto. Je kan steeds inzoomen op de foto's en ze ook draaien. Heb je nog vragen over hoe je dit project best aanpakt? Dan kan je terecht bij de Field Guide.

Waarom doe je mee?

Radiografie is een essentiële tool voor tandartsen. Via radiografische foto's kunnen tandartsen checken welke ziekten er zich in iemands mond afspelen. Het analyseren van zulke beelden is tijdsintensief en kan soms foute resultaten opleveren, omdat tanden en tandstructuren erg variëren van persoon tot persoon. Een automatische beeldanalyse zou de tandarsten helpen, maar deze techniek staat vandaag nog in kinderschoenen. Door deel te nemen aan dit project, help je mee om artificiële intelligentie op te leiden om deze analyses te automatiseren. 

Wie kan meedoen?

Je kan meedoen met Dental Disease Detection als je een mondje Engels begrijpt en een pc hebt die verbonden is met het internet. 

Wie organiseert het?

Dental Disease Detection is een project van onder meer Yaochu Jin. Hij is professor computationele intelligentie en hoofd van de onderzoeksgroep Nature Inspired Computing and Engineering (NICE). Ook is hij co-coördinator van het Centre for Mathematical and Computational Biology (CMCB) aan het departement van computerwetenschappen aan de Universiteit van Surrey.