Help het onderzoek naar toxoplasmose door microscopische afbeeldingen van cellen te bekijken.

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Links in het scherm zie je een beeld met een gele kader, die aangeeft waar je moet kijken. De bovenste foto is een algemeen beeld dat onder meer aangeeft hoeveel parasieten er in de cel zitten. Je focust uitsluitend op de onderste foto, die de parasiet laat zien die belangrijk is in dit onderzoek. Jij gaat bepalen of de cellen die je ziet, reageren op de (groene) parasiet of niet. Dat kan je zien aan de roze eiwitringen die zich rond de groene parasiet bevinden. Zie je geen roze verdedigingseiwitten, dan is er geen reactie. Je geeft je antwoord aan door op 'Yes' of 'No/I can't tell' te drukken, afhankelijk van wat je ziet. Heb je meer uitleg nodig over hoe je dit project best aanpakt? Dan kan je steeds terecht bij de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

De onderzoekers van Microbe Watch willen weten hoe een infectie met de parasiet Toxoplasma gondii verloopt in een cel. Deze parasiet infecteert mensen en andere warmbloedige dieren en kan zich enkel voortplanten in een kattenlichaam. Een kat kan Toxoplasma gondii dus via haar uitwerpselen uitscheiden en infecties veroorzaken. Onze lichamen zijn normaal goed in het afweren van zo'n infectie, maar zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben hier meer problemen mee. De parasiet kan in deze gevallen hersenvliesontsteking of oogproblemen veroorzaken. Bij zwangere vrouwen kan de parasiet de foetus infecteren en zelfs voor een miskraam zorgen. De onderzoekers achter Microbe Watch bestuderen hoe cellen een Toxoplasma-infectie herkennen en afweren. Om de software te trainen die wordt gebruikt om beelden van cellen te analyseren, hebben de onderzoekers jouw hulp nodig. Zo bouw je mee aan een behandeling of vaccin in de toekomst.

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen, maar je hebt een pc nodig die verbonden is met het internet en je begrijpt best wat Engels. 

Wie organiseert het?

Microbe Watch is een onderzoek van onder meer Eva Frickel, die het lab leidt. Ze startte haar onderzoekscarrière met een studie naar hoe eiwitten zich opvouwen binnen een cel. Dit maakte haar nieuwsgierig naar hoe verschillende eiwitten reageren op microben die voor infecties kunnen zorgen. Momenteel leidt ze hierdoor een onderzoeksgroep - de 'Host-Toxoplasma Interactions Lab' - die infecties met Toxoplasma bestudeert.