Ga op zoek naar platwormen in je tuin of plantenpot en help mee het bodemleven te beschermen. 

Wat ga je doen?

Je gaat actief op zoek naar platwormen op verschillende plekken. Je kan schuilplaatsen in je tuin of serre inspecteren, potplanten bekijken, je terrarium eens onder de loep nemen of op onderzoek uitgaan in de nabije natuur. Platworm gespot? Probeer hem dan te identificeren via de handige sleutel en geef je observatie door via de website. Meer informatie over het project vind je hier

Waarom doe je mee?

Als deelnemer zal je je identificatieskills van kleine bodemwezens kunnen trainen en je tuin vanuit een heel nieuw perspectief kunnen bekijken. Geen platworm gespot? Niet getreurd, invasieve platwormen zijn slecht nieuws voor het leven in de bodem. Zo kunnen ze een grote impact hebben op het voorkomen van regenwormen en andere ongewervelden in je tuin. Bovendien kunnen ze de biodiversiteit en productiviteit van je bodem erg verstoren.

Wie kan meedoen?

Inschrijven hoeft niet, je kan gewoon op zoek gaan nadat je de tekst op de website hebt doorgenomen. Iedereen in België met toegang tot een tuin, terrarium, of net aangekochte potplant kan deelnemen. Observaties doorsturen kan van half mei tot december, al blijven observaties ook na deze periode welkom.

Beeld: Piterkeo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Wie organiseert het?

Jane Reniers is bioloog en wetenschappelijk beleidsadviseur bij het Nationaal wetenschappelijk secretariaat.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties