Beluister audiofragmenten van zeevogels en kom te weten wat de dieren doen tijdens hun verblijf boven de oceaan.

Wat ga je doen?

Je surft naar de website van het project. Hier kan je links op je scherm de fragmenten afspelen door op play te klikken. Let op! Zet je volume niet op het luidst, want zeevogels kunnen erg luid zijn. Rechts kan je aanduiden welke geluiden je precies te horen krijgt. 'Bird calls' slaat op vogelgeluiden van één of meerdere individuen. 'Flight' betekent geluiden die worden gemaakt tijdens de vlucht. Dat kan gaan van klappende vleugels tot een zoemend geluid. 'Water slaat' op geluiden die door de oceaan worden geproduceerd, 'Noise' staat voor storende geluiden waarvan de oorzaak niet duidelijk is en 'Other' kan slaan op bootgeluiden of andere geluidsbronnen. De geluiden die worden gemaakt door de vogels kan je soms ook visueel herkennen in de grafiek. In de tutorial kan je voorbeelden horen van elke optie en als je meer vragen hebt, kan je altijd terecht in de Field Guide voor meer informatie.

Waarom doe je mee?

Zeevogels spenderen een groot deel van hun leven boven de oceanen. Hier zoeken ze naar voedsel, vaak in de buurt van vissersboten, waardoor ze verstrikt kunnen raken in de netten. Het zoeken naar voedsel is hierdoor een gevaarlijke onderneming en veel zeevogels sterven dan ook door toedoen van de visserij. Om te weten te komen hoe we de vogels kunnen beschermen, moeten onderzoekers achterhalen wat de vogels exact doen wanneer ze boven de open oceanen vliegen. Dat hebben de onderzoekers van dit project gedaan door vogels te voorzien van kleine apparaatjes die geluiden opnemen. De geluiden geven veel weg over de activiteit van de vogels, hun sociaal gedrag en hun omgeving. De data van dit project werd in 2019 verzameld en komt van tien jan-van-genten uit de derde grootste kolonie van Wales, Groot-Brittannië.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een pc die internetverbinding heeft kan meedoen met dit project. Je begrijpt best een mondje Engels. 

Wie organiseert het?

Seabird Soundscapes is een onderzoek van onder meer Stephen Votier. Hij is professor in Zeevogel-ecologie en -conservatie aan de Heriot-Watt-universiteit. Hij is ornitoloog met een bijzondere interesse voor zeevogels en in zijn onderzoek wil hij de impact van klimaatverandering op mariene top-predatoren begrijpen.