Identificeer wolven, lynxen, vossen en andere dieren op beelden gemaakt door cameravallen in het Franse Mont Blancmassief. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het Wild Mont-Blancproject. Je krijgt links in het scherm beelden te zien die gemaakt zijn door cameravallen. Wanneer de camera's een beweging registreren, maken ze een reeks foto's. Je kunt bladeren door de reeks door op play te drukken. Je kunt in- of uitzoomen, het contrast aanpassen en het beeld draaien om een beter zicht te krijgen. Het is de bedoeling dat je alle dieren identificeert. De meest voorkomende dieren kan je terugvinden in de lijst rechts in het scherm. Ook kan je aan de hand van de kenmerken van het dier de lijst van mogelijke kandidaten verkleinen. Je selecteert dan bijvoorbeeld op lichaamsvorm, het hebben van hoorns of een gewei. Nadat je het dier hebt geïdentificeerd, krijg je nog enkele bijkomende vragen. Is er iets niet duidelijk, dan kan je terecht bij de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

De onderzoekers van het Wild Mont-Blancproject willen achterhalen welke invloed de klimaatverandering heeft op het leven in de Alpen. Kunnen de dieren zich aanpassen aan hun veranderende omgeving? Omdat het Franse Mont-Blancmassief een moeilijk terrein vormt voor biologen om aan veldwerk te kunnen doen, hebben ze cameravallen geplaatst die de dieren vastleggen op beeld. Er werden zo'n 40 cameravallen geplaatst tussen de 1300 en 2700 meter. 

Wie kan meedoen?

Om mee te kunnen doen aan Wild Mont-Blanc is het handig als je Engels begrijpt. Ook heb je zeker een computer nodig die verbonden is met het internet. 

Wie organiseert het?

Het Wild Mont-Blancproject wordt georganiseerd door onder meer Anne Delestrade. Zij is doctor in de ecologie en is het hoofd van CREA Mont-Blanc, het onderzoeksinstituut dat het leven in de Alpen bestudeert. Voor het Wild Mont-Blancproject spendeert ze veel tijd aan het onderhoud van de cameravallen. Zo zorgt ze ervoor dat de lenzen vrij blijven van sneeuw en niet beschadigd worden door de wind. Meer dan dertig jaar lang heeft ze vogelpopulaties onderzocht in het Mont-Blancmassief.