Spot je een (ongewenste) bezoeker in je woning? Maak een foto van het beestje en geef je waarneming door. 

Wat ga je doen?

In je huis krioelt het van leven, gaande van spinnen en muggen tot wantsen en nachtvlinders. Spot je een van deze bezoekers, in je woonkamer, op je terras of in je badkamer? Maak er een foto van met je smartphone of digitale camera en geef je waarneming door via de website van het project Never Home Alone: The Wild Life of Our Homes. Eerst maak je een account aan, waarna je eenvoudig je foto's kan uploaden. Verder geef je in waar en wanneer je het diertje spotte en de vermoedelijke naam. Je waarneming verschijnt vervolgens op het overzicht, waar je ook de observaties van andere deelnemers kunt bekijken. 

Waarom doe je mee?

Biologen weten vooral welke dieren er buiten rondzwerven, maar niet welk leven er binnenshuis leeft. Door deel te nemen aan dit project zet je de biodiversiteit tussen jouw vier muren in de schijnwerpers. Samen met de andere deelnemers geef je biologen toegang tot nieuwe onderzoeksgegevens.

Wie kan meedoen?

Je hebt een camera nodig om een foto te maken van je waarneming en een computer die met het internet verbonden is om je waarneming door te geven. Deelnemen is ook mogelijk via je smartphone: klik hier om de app te installeren via Google Play of hier om de app te installeren via de AppStore. 

Wie organiseert het?

Never Home Alone: The Wild Life of Our Homes is een project van onder meer Ken-ichi Ueda, die samen met andere studenten iNaturalist oprichtte, de app waarin het project is geïntegreerd. Hij is zowel bioloog als software-ontwikkelaar en ontwikkelde iNaturalist in 2008 terwijl hij zijn masterstudies vervolledigde aan de UC Berkely School of Information.