Spot je een lieveheersbeestje? Geef je waarneming door en breng hun leefgebieden in kaart.

Wat ga je doen?

Eerst download je de app European Ladybird via de AppStore of via Google Play. Als je de app hebt geïnstalleerd op je telefoon, kan je meteen deelnemen aan het onderzoek. Spot je een lieveheersbeestje in je tuin, in het park of onderweg naar je werk of school? Geef je melding dan door via de app. Er leven bij ons wel zestig soorten lieveheersbeestjes. Als je niet weet welke soort je hebt gezien, kan je kiezen uit een lijst. Bij elke soort krijg je extra informatie.  

Waarom doe je mee?

De European Ladybird Survey werd ontwikkeld om het verspreidingsgebied van lieveheersbeestjes in kaart te brengen over heel Europa. Lokale of 'inheemse' lieveheersbeestjes, waarvan het bekendste waarschijnlijk het zevenstippelig lieveheersbeestje is, worden vaak geplaagd door invasieve soorten, zoals het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Dat zijn soorten die hier oorspronkelijk niet voorkomen. Het is dus belangrijk om te weten wat het verspreidingsgebied is van ieder diertje.

Wie kan meedoen?

Voorlopig kun je alleen meldingen doorgeven vanuit België, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Tsjechië. Je hebt een smartphone nodig. Ook scholen kunnen meedoen.

Hoe pas je dit in in je lessen?

Lespakketten: er zijn geen lespakketten voorzien

Eindtermen: Je kan European Ladybird Survey toepassen in de lessen biologie of natuurwetenschappen in het secundair onderwijs, maar het kan ook in het lager of kleuteronderwijs. Het project draagt bij aan ICT-vaardigheden en samenwerken. 

Tijd: Een melding doen van een lieveheersbeestje duurt enkele minuten. 

Wie organiseert het?

Gilles San Martin is entomoloog en wetenschapper bij het Waalse landbouwonderzoekscentrum (CRA-W). Hij coördineerde het Belgische lieveheersbeestjesproject.

Tim Adriaens is ecoloog bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Hij ontwikkelde een passie voor lieveheersbeestjes.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties