Download Animal Tracker op je smartphone en bestudeer jonge lepelaars van dichtbij.

Wat ga je doen?

Je downloadt de app Animal Tracker (via Google of Apple) en kunt meteen starten. Met de app kun je de lepelaars lokaliseren.Voor hun trek bevinden ze zich op Schiermonnikoog, rond het Lauwersmeer en de Groninger Kust en op het wad daartussenin. Gaan ze op trek, dan kun je hen vinden aan de kust van Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland, en vervolgens zakken ze langs de Belgische kust af naar Frankrijk. Met je smarthpone in de hand ga je op zoek naar de vogels. Heb je een lepelaar met een zender gespot? Dan noteer je de datum, tijd, plaats en een heleboel dingen over de vogel in kwestie. Zijn kleur, zijn conditie (schoon verenkleed, mager of niet...), wat hij aan het doen is en of hij alleen is of in groep. Is hij in groep, dan noteer je ook hoeveel andere volwassen en jonge vogels er zijn en welke kleur ze hebben. Is de lepelaar op zoek naar voedsel, noteer dan welke prooien hij vangt en hoeveel prooien hij in één minuut eet. Foto's zijn steeds erg welkom.

Waarom doe je mee?

De onderzoekers willen voornamelijk meer begrijpen over de trekroutes van jonge lepelaars en hoe die exact tot stand komen. Welke invloed heeft de omgeving, zoals bijvoorbeeld het voedselaanbod of het gedrag van soortgenoten? Deze kennis is belangrijk om te voorspellen hoe trekvogels omgaan met verandering in hun omgeving.

Wie kan meedoen?

Iedereen mag meedoen met dit onderzoek. Je hebt een smartphone nodig waarop je de app Animal Tracker kunt downloaden en 3G om de vogels te allen tijde te kunnen lokaliseren. Je neemt tijdens je observaties ook best een notitieboekje en een verrekijker of telescoop mee.

 

Foto's: Tour du Valat

Wie organiseert het?

Tamar Lok is bioloog en post-doctoraal onderzoeker aan het NIOZ Koninklijk Instituut voor Zeeonderzoek op Texel.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties