Californische condors worden blootgesteld aan loodvergiftiging en staan op de rand van uitsterven. Help mee om deze zeldzame vogels te beschermen. 

Wat ga je doen?

Via deze link krijg je afbeeldingen te zien van condors, gemaakt door bewegingsgevoelige camera's. Het is jouw taak om de vogels te identificeren aan de hand van een plaatje met een nummer dat ze aan hun vleugels dragen. Soms is het plaatje niet zichtbaar, maar dan duid je toch de condor aan zodat de onderzoekers weten hoeveel vogels er op die plek zitten. Andere dieren op de foto zijn ook belangrijk en moet je ook aanduiden. 

Waarom doe je mee?

Californische condors (Gymnogyps californianus) zijn de grootste landvogels van Noord-Amerika en zijn één van 's werelds meest zeldzame soorten. In 1987 waren alle wilde vogels van deze soort uitgestorven, maar dankzij de herintroductie van Californische condors die geboren werden in dierentuinen is de soort niet volledig verdwenen. Hun strijd is vandaag echter nog niet volledig gestreden, want ze lijden onder de effecten van loodvergiftiging. Dat komt omdat condors vaak stukjes kogel inslikken als ze eten van karkassen van dieren die zijn doodgeschoten. Door mee te doen aan Condor Watch help je om een beter beeld te schetsen van de situatie. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die een mondje Engels kan en een computer met internetverbinding ter beschikking heeft.

Wie organiseert het?

Condor Watch is een project dat geleid wordt door Myra Finkelstein, assistent-adjunct professor microbiologie en omgevingstoxicologie aan de Universiteit van California Santa Cruz. Haar onderzoek focust op de menselijke impact op wilde soorten, voornamelijk de impact van verontreiniging. Ze bestudeert de bronnen en effecten van loodblootstelling op Californische condors.