Analyseer je eigen Twitterberichten en leer computers emoties begrijpen.

Wat ga je doen?

Je gaat naar de website van DeepMoji. DeepMoji vraagt je om in te loggen op je Twitteraccount, waarna je drie berichten van je eigen tijdlijn te zien krijgt. Jij moet dan aangeven hoe je je voelde toen je de tweets postte. DeepMoji stelt zelf enkele emoties voor, zoals angstig, blij of verrast, die jij moet beoordelen op een schaal van 1 (helemaal niet akkoord) tot 5 (helemaal akkoord). Natuurlijk mag je ook meer dan 3 berichten analyseren.

Waarom doe je mee?

Computers mogen mensen op bijna alle vlakken hebben ingehaald, van emoties begrijpen ze vandaag nog maar bitter weinig. DeepMoji wil algoritmes ontwikkelen waardoor computers de gevoelens achter geschreven taal begrijpen. Een goede manier om daarbij te helpen zijn emoji's, al hebben computers het erg moeilijk om bijvoorbeeld sarcasme te verstaan. Door mee te helpen met dit project geef je de algoritmes meer data zodat computers ons beter kunnen begrijpen. DeepMoji wil uiteindelijk ook een tool worden voor onderzoekers om racisme of internetpesten op sociale media sneller op te sporen. 

Wie kan meedoen?

Je spreekt best een beetje Engels. Ook heb je een Twitteraccount nodig en een computer die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

DeepMoji is een project van onder andere Bjarke Felbo. Hij is als student en onderzoeker verbonden aan het MIT Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology, één van de meest prestigieuze technologische universiteiten ter wereld. In zijn onderzoek focust hij voornamelijk op hoe artificiële intelligentie kan worden ingezet om grootschalige fenomenen op sociale media te begrijpen.