Wil je van jouw gazon een kleurrijke bloemenweide maken? Schrijf je nu in voor FlowerPower in de tuin en maak van je tuin een levend laboratorium. 

Wat ga je doen?

Eerst schrijf je je in. Dat kan via de website van Mijn Tuinlab. Je zal eerst een vragenlijst invullen en een foto van je gazon sturen. Ben je geselecteerd, dan ontvang je een FlowerPower-pakket en zal je een bodemmonster nemen dat je aan de onderzoekers bezorgt. Zij zullen het monster voor jou analyseren. Vervolgens leg je drie proefvlakken aan: één vlak zaai je in met een inheems zadenmengsel, bij vlak twee verwijder je de graszode, waarna je hetzelfde zadenmengsel inzaait en vlak drie is het controlevlak waar je niets verandert. In de vlakken mag je slechts twee keer per jaar maaien: in juni en september 2022 en 2023. In juni ga je één uur lang de insecten en bloemen tellen.

Waarom doe je mee?

Je krijgt een gratis bodemanalyse van je tuin en ontvangt gratis een zadenmengsel, waardoor je gazon (hopelijk) wordt omgetoverd tot fleurige bloemenweide. Je komt ook te weten welke insecten je tuin bezoeken en leert welke methode van aanleg jou de mooiste resultaten oplevert. Je krijgt ook toegang tot een besloten FlowerPower-Facebookgroep, waar je tips kunt uitwisselen met andere deelnemers. Ook ontvang je geregeld nieuwsbrieven met tips en tricks om een mooi bloemrijk grasland te krijgen en de biodiversiteit te verhogen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen in Vlaanderen met een gazon van minstens zeven vierkante meter dat je twee jaar lang wil gebruiken als laboratorium. De metingen zullen drie tot vier keer per jaar plaatsvinden, van januari 2022 tot oktober 2023. Inschrijven kan hier tot en met 09/01/2022.

Wie organiseert het?

FlowerPower in de tuin is een project van Mijn Tuinlab, een initiatief van Natuurpunt, Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool) en KU Leuven. Samen willen ze de kennis vergroten over het tuinenlandschap in Vlaanderen en wetenschap brengen tot in de tuin van mensen. Met deze data willen ze interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek over tuinen stimuleren.