Speel taalspelletjes en leer artificiële intelligentie om slimmer met taal om te gaan.

Wat ga je doen?

Surf je naar de website, dan kan je meteen beginnen met spelen. De bedoeling is om woorden die je op het scherm ziet te vervangen door correcte definities. Je wordt beoordeeld aan de hand van hoe goed jouw definitie bij het woord past. Het is een multiplayerspel, dus je gaat in competitie met meerdere spelers. Natuurlijk zijn de antwoorden die je geeft in de studie volledig anoniem. 

Waarom doe je mee?

Door mee te spelen help je om artificiële intelligentie (AI) slimmer te maken. AI heeft het vandaag nog moeilijk met taal, meer bepaald met het begrijpen van de compositionaliteit van een zin. De compositionaliteit is een taaleigenschap en betekent dat men in elke zin een woord kan vervangen door een andere zin die hetzelfde betekent, zonder dat de hoofdzin van betekenis verandert. Een voorbeeld is: 'ik ben vandaag verbrand door de zon' en 'ik ben vandaag verbrand door de gele lichtgevende ster aan de hemel'. De betekenis van de zinnen is hetzelfde, maar de stijl verandert. AI heeft het vandaag nog moeilijk met het interpreteren van deze constructies. De onderzoekers willen met de data graag betere en meer menselijke verwerkingssystemen bouwen. 

Wie kan meedoen?

Je kan meedoen wanneer je een degelijk mondje Engels praat. Ook is een computer die verbonden is met het internet vereist. 

Wie organiseert het?

Speak to AI werd ontwikkeld door de Universiteit van California met Arseny Moskvichev als hoofdonderzoeker. Moskvichev ontwierp het spel als een deel van zijn doctoraat. Hij behoort tot het departement cognitieve wetenschappen.