Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Jij kan die resistentie mee onderzoeken en mensen met tuberculose helpen.

Wat ga je doen?

Je gaat mee op zoek naar welk antibioticum effectief werkt tegen tuberculose. Dat doe je door bacteriekweken te onderzoeken. Bovenaan je computerscherm zie je twee kweekjes waarin bacteriën leven zonder toegevoegde antibiotica. Ze kunnen dus in volle vrijheid groeien en dienen als vergelijkingsmateriaal. Onderaan zie je 5 tot 8 experimentele kweken, waaraan een steeds hogere dosis antibiotica is toegediend. Je bekijkt de kweekjes en kiest tussen vijf opties: het antibioticum werkt (geen bacteriën in de onderste kweekjes, of steeds minder: opties 2 en 4), het antibioticum werkt niet (bacteriën in alle kweekjes, optie 3), er zijn geen bacteriën te zien, ook niet in de controlekweekjes (optie 1, vermoedelijk is er een probleem met het monster), of geen van de voorgaande opties is van toepassing (optie 5). 

Waarom doe je mee?

Antibiotica betekenden begin 20ste eeuw een enorme doorbraak in de strijd tegen ziektes veroorzaakt door bacteriën. Helaas zijn bacteriën onze antibiotica steeds vaker te slim af door resistentie te ontwikkelen. Antibioticaresistentie is een wereldwijd en gevaarlijk probleem. De dodelijke longziekte tuberculose is daardoor steeds moeilijker te behandelen. Om te checken welk antiboticum zal werken, nemen artsen monsters van elke patiënt, waarop ze verschillende antiotica testen. Dat kan een maand in beslag nemen. Door jouw deelname aan het project Beat the Bug help je dit proces te versnellen. Dat is goed voor de patiënten en goed voor de geneeskunde, want die krijgt zo meer inzicht in antibioticaresistentie. Krijgen patiënten meteen de juiste antibiotica in de beste dosis, dan vermijd je meteen ook dat nog meer bacteriën resistentie ontwikkelen.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding die een woordje Engels begrijpt.

Wie organiseert het?

Bash the Bug is een project van het John Radcliff-ziekenhuis in Oxford. Philip Fowler, een informatica-biofysicus leidt het project. Hij ontwikkelde, schreef en testte de code die foto's van de bacteriekweken verwerkt.