Train algoritmen om plastic op het strand en in de zee te herkennen met het project Plastic Tide. Zo draag je bij aan een oplossing voor de welbekende plastic soep die in onze zeeën drijft.

Wat ga je doen?

Je surft naar de website van project Plastic Tide. Je krijgt foto’s te zien van stranden en zeeën van over de hele wereld. Hierop geef je aan of je plastic of ander onnatuurlijk afval ziet of niet. Als je plastic hebt gevonden dan omcirkel je dat en ga je door naar de volgende foto. Natuurlijk afval zoals takjes of steentjes hoef je niet aan te geven.

Waarom doe je mee?

Plastic in de zee en op het strand is een wereldwijd probleem dat ieder jaar toeneemt. Er wordt geschat dat er in totaal zo’n biljoen plastics zorgen voor vervuiling van 60 procent van onze oceanen. Doordat het wel 400 jaar kan duren eer plastic is afgebroken, is dit een groot probleem. Veel dieren komen vast te zitten in het plastic of stikken door het eten ervan. Helaas weten we maar van 1% van al dit plastic waar het zich bevindt. Door mee te doen aan dit onderzoek help je mee in kaart te brengen waar de overige 99 % zich bevindt. Zo geef je wetenschappers meer handvatten voor een structurele aanpak. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een goed oog, basiskennis Engels en een internetverbinding kan meedoen aan dit project. 

Wie organiseert het?

De hoofdonderzoeker van de Plastic Tide is bioloog Peter Kohler, die betrokken is bij de Scientific Exploration en de Royal Geographical Society. Hij is omringd door een team van onderzoekers op het gebied van klimaat, oceanologie en techniek.