Plant bonen in je tuin of op je balkon en meet de invloed van het Belgische klimaat op verschillende bonenrassen.

Wat ga je doen?

Eerst download je de INCREASE CSA-app op je smartphone. Je creëert een account, waarna je je CSE-registratie kan indienen. Registreren kan tot 28 februari. Je ontvangt een pakket met ongeveer vijf bonenrassen via de post. Hiermee maak je een mini-plot in je tuin of op je balkon. Je plant de bonen volgens de instructies die je meegekregen hebt bij het pakket en geeft informatie over hun groei en foto's door via de app. Via diezelfde app kan je tips, lokale tradities, recepten of smaakervaringen uitwisselen met andere deelnemers. Je kan het experiment de volgende jaren herhalen met de zaden uit de bonen die je zelf hebt gekweekt. 

Waarom doe je mee? 

Bonen en peulvruchten zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen, waardoor ze erg gezond zijn. Het project INCREASE loopt in meerdere landen in Europa. Zo kunnen de onderzoekers de groei van de bonen op verschillende bodems en in een verschillend klimaat vergelijken. Hoe meer mensen deelnemen en gegevens verzamelen, hoe beter het onderzoek. 

Wie kan meedoen?

Tot nu toe hebben 4.600 Europeanen zich gemeld om dit jaar bonen op te kweken. INCREASE zoekt nu nog 200 Belgen. Je hebt enkel een tuin of terras nodig met genoeg plaats om 5 bonenplantjes te laten groeien. 

Wie organiseert het?

INCREASE is een samenwerking tussen 27 partners uit 13 Europese landen. Het Europese Horizon 2020-programma zorgt voor de financiering. 

Fotos © Plantentuin Meise.