Zoek naar spinnen, kevers en wormen en breng de natuur in de Nederlandse bodem in kaart. 

Wat ga je doen?

Je trekt tussen 27 september en 4 oktober een stukje natuur naar keuze in en observeert welk leven je er voorbij ziet kruipen, vliegen of zwemmen. Heb je geen tuin? Ga naar een park of natuurgebied. Of blijf waar je bent en ga op je terras, balkon of op het schoolplein op zoek naar leven. Op de website van Bodemdierendag vind je tips welke dieren je kan zoeken en hoe je ze herkent. Via een online formulier geef je je waarnemingen door.

Waarom doe je mee?

De eerste editie van Bodemdierendag, naar aanleiding van het Internationale Jaar van de Bodem 2015, was een succes. Zo'n 300 plekken in Nederland werden grondig uitgekamd en leverden meer dan 10.000 observaties op. De onderzoekers kregen een goed zicht op de toestand van het bodemleven in Nederland. Deze vierde editie wil polsen naar hoe het nu met de bodem staat. 

Als deelnemer kan je de resultaten van andere waarnemers bekijken. Op de website vind je daarnaast ook 'safariweetjes' en als deelnemende school kan je een lessenpakket aanvragen.

Wie kan meedoen?

Iedereen in Nederland, of je nu een tuin hebt of een klein balkon. Ook scholen kunnen deelnemen.

Wie organiseert het?

De Bodemdierendag 2017 is een project van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). Deze instelling doet fundamenteel en strategisch onderzoek naar ecologie en bestaat uit meer dan 300 studenten en onderzoekers. Gerard Korthals is de organisator van het project. Hij voert onderzoek uit in het gebied van de terresteriële ecologie. Zijn expertise zijn parasitaire nematoden (rondwormen) die op planten leven.