Zoek naar spinnen, kevers en wormen en breng de natuur in de Nederlandse bodem in kaart. 

Wat ga je doen?

Je trekt tussen 26 september en 8 oktober een stukje natuur naar keuze in en observeert welk leven je er voorbij ziet kruipen, vliegen of zwemmen. Heb je geen tuin? Ga naar een park of natuurgebied. Of blijf waar je bent en ga op je terras, balkon of op het schoolplein op zoek naar leven. Op de website van Bodemdierendag vind je tips welke dieren je kan zoeken en hoe je ze herkent. Via een online formulier geef je je waarnemingen door.

Waarom doe je mee?

De biodiversiteit gaat achteruit, ook in Nederland. De wetenschappers achter Bodemdierendagen willen met de ingevoerde gegevens een beter zicht krijgen op hoe het gesteld is met het bodemleven. Welke impact heeft bijvoorbeeld de hete zomer gehad?

Als deelnemer kun je de resultaten van andere waarnemers en van voorafgaande edities bekijken. Op de website vind je daarnaast ook 'safariweetjes' en als deelnemende school kun je een lessenpakket aanvragen.

Wie kan meedoen?

Iedereen in Nederland, of je nu een (moest)tuin hebt of een klein balkon. Ook scholen kunnen deelnemen.

Wie organiseert het?

De Bodemdierendagen is een project van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). Deze instelling doet fundamenteel en strategisch onderzoek naar ecologie en bestaat uit meer dan 300 studenten en onderzoekers. Gerard Korthals is de organisator van het project. Hij voert onderzoek uit in het gebied van de terresteriële ecologie. Zijn expertise zijn parasitaire nematoden (rondwormen) die op planten leven.