De wasbeer en de Amerikaanse grijze eekhoorn zien er misschien schattig uit, maar ze verdringen onze inheemse dieren. Help mee om de verspreiding van invasieve soorten in kaart te brengen. 

Wat ga je doen?

Je downloadt de app op je smartphone via de iTunes Store of Google Play. Hierna kan je meteen aan de slag. Spot je één van de 37 invasieve soorten uit het lijstje van de app, dan maak je een foto en de gps op je toestel bepaalt je locatie. Op het lijstje te spotten soorten staan zowel dieren als planten. Het gaat onder andere om de wasbeer, de beverrat, de Californische rivierkreeft, de Amerikaanse stierkikker en het parelvederkruid. Wil je meer weten over de invasieve soorten en waarom ze gevaarlijk zijn voor onze fauna en flora, dan kan je ook terecht op de app. Die bevat een schat aan informatie. 

Waarom doe je mee?

Invasieve soorten zijn een bedreiging voor inheemse dieren en planten. Zo kan de Amerikaanse eekhoorn een virus overdragen op onze eekhoorns, die hieraan sterven. De wasbeer verspreidt ziektes die gevaarlijk zijn voor de mens. De invasieve hoornaar (een soort wesp) jaagt op inheemse hoornaars en de invasieve rivierkreeft draagt een dodelijke schimmel over op onze lokale rivierkreeften. Biologen houden de verspreiding van deze soorten in de gaten om te voorkomen dat inheemse soorten uitsterven. 

Wie kan meedoen?

Iedereen in Europa met een smartphone. De app is niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel in het Engels en het Duits.

Wie organiseert het?

De app werd ontwikkeld door Joint Research Centre, de wetenschappelijke afdeling van de Europese Commissie. In JRC zijn wetenschappers aan het werk die onafhankelijk advies verschaffen en een wetenschappelijke visie geven over het Europees beleid.