Waarom werkt je wasmachine na een aantal jaren minder goed? Woon je in Leuven, dan kun je meehelpen om de levensduur van apparaten op te krikken door data over je wasmachine te delen. Zo draag je je steentje bij aan de overgang naar een circulaire economie. 

Wat ga je doen?

Je helpt, samen met 49 andere Leuvense gezinnen, mee aan het opzetten van een deelplatform voor (anonieme) gebruiksdata waardoor herstellingen sneller en gerichter kunnen worden uitgevoerd. Er wordt een slimme sensor op je toestel geplaatst, die verbonden is met een communicatieplatform via wifi. De module seint data door over het functioneren van de machine. Zo kan worden bepaald wanneer je toestel afwijkt en kom je in aanmerking voor een eventuele (gratis) herstelling wanneer er problemen zijn. Je kan je inschrijven via deze link. 

Waarom doe je mee?

Wasmachines zijn een van de belangrijkste huishoudtoestellen. Het is ook een tamelijk grote investering en gebruikers verwachten dat de machine geruime tijd betrouwbare diensten levert. Helaas daalt de levensduur van wasmachines jaar na jaar, door een probleem met het duurzame design van die toestellen. Maar kunnen we de levensduur toch niet verlengen door herstel? Door data over de werking van je wasmachine te delen, kunnen problemen vroegtijdig worden vermeden en herstellingen gerichter worden uitgevoerd. 

Wie kan meedoen?

Woon je in regio Leuven en heb je zin om je steentje bij te dragen aan de circulaire economie? Schrijf je dan snel in via deze link. Het project loopt van augustus 2022 tot april 2023. 

Wie organiseert het?

De uitvoering wordt algemeen gecoördineerd door Maakbaar Leuven dat tevens instaat voor het citizen science panel. De technische uitvoering wordt gecoördineerd door Cronos Leuven, met de steun van UCLL. KU Leuven coördineert de uitwerking van nieuwe bedrijfsmodellen. Technici van Vanden Borre en Kringwinkel Hageland zorgen voor plaatsing en onderhoud van de sensormodules.