Observeer kauwen en onderzoek of deze vogels zijn aangepast aan het leven in de stad.

Wat ga je doen?

Je gaat op zoek naar kauwen. Leer hier hoe je kauwen kan herkennen. Je noteert telkens de coördinaten en kiest een kauw die op de grond zit of voedsel zoekt. Je loopt in een rechte lijn naar de vogel toe, zonder te praten of met je armen te bewegen. Je begint met het tellen van je stappen zodra je naar de vogel begint te lopen en stopt wanneer de vogel wegvliegt. Je noteert het aantal stappen (de startafstand) op het formulier. Daarna loop je verder naar de plaats waar de vogel zat. Je noteert opnieuw het aantal stappen op het formulier (de vliegafstand). Herhaal de proef op verschillende plaatsen. Per plaats mag je meerdere kauwen testen. Je ingevulde formulier stuur je naar de onderzoeker.

Waarom doe je mee?

Je helpt mee om te achterhalen of kauwen in de stad meer gewend zijn geraakt aan mensen. Zo komen onderzoekers te weten of stadskauwen de nabijheid van mensen meer verdragen dan plattelandskauwen. Het kan ook zijn dat kauwen in de stad mensen net liever mijden, door slechte ervaringen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen in Nederland en België mag meedoen met dit project.

Wie organiseert het?

Menno Schilthuizen is evolutiebioloog bij het Leidse Naturalis Biodiversity Center. Hij doet onder meer onderzoek naar snelle evolutionaire aanpassingen. Van 2000 tot 2006 werkte hij op Borneo (Maleisië), waar hij slakken bestudeerde.

Ik doe mee

Reacties