Bestudeer de binnenkant van cellen via microscopische foto's en help het onderzoek naar verschillende ziekten.

Wat ga je doen?

Je klikt op deze link om te starten. Links in het scherm krijg je foto's te zien van de binnenkant van cellen, gemaakt met een microscoop. De foto's focussen vooral op de organellen van cellen: microscopisch kleine structuren met verschillende functies die ervoor zorgen dat de cel zijn werk kan uitvoeren. Op de beelden geef je aan of het centrum van het organel in het midden van de rode cirkel ligt. Twijfel je of je op de foto een organel ziet? Dan druk je best op 'nee'. Je kunt in de Field Guide terecht bij twijfel.

Waarom doe je mee?

Het doel van het project Science Scribbler is om een verzameling van afbeeldingen te creëren die cel-organellen bevatten. Met de dataset kunnen onderzoekers eiwitten bestuderen die fout opgevouwen zijn of opgestapeld worden. Het proces waarbij de eiwitten worden gemaakt, raakt in de war door foutjes in genen of door een abnormale werking van de cellen. Zulke eiwitten zorgen ervoor dat de cel beschadigd raakt, waardoor er ziekten zoals huntington of alzheimer kunnen ontstaan. 

Wie kan meedoen?

Je kan meedoen met Science Scribbler als je een computer hebt die verbonden is met het internet. 

Wie organiseert het?

Science Scribbler is een project van onder anderen Michele Darrow. Zij is post-doctoraal onderzoeker aan het Diamond Light Source-instituut in het Verenigd Koninkrijk.