Bouw je eigen sensor of bestel een lessenpakket voor je klas en help mee om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in via de website van het project Luchtpijp. Je kunt via e-mail een pakket (45 euro) bestellen om je eigen sensor te bouwen. Nadat je de sensor hebt gebouwd, hang je hem op aan je dakgoot, verbind je een USB-kabeltje met een stopcontact en connecteer je je sensor met je draadloos netwerk thuis. Je meter wordt toegevoegd op de kaart van Luftdaten, waar je alle andere meetpunten ook kunt zien.

Wil je met je school deelnemen, dan kun je via e-mail een educatief pakket (75 euro) bestellen. Op basis van twee lessen geef je je klas een leidraad om luchtvervuiling en fijn stof aan te pakken. De lessen omvatten filmpjes, experimenten, oefeningen en het bouwen van een fijnstofmeter in. Vermeld bij je aanvraag de naam van de school en de gegevens van de contactpersoon.

Waarom doe je mee?

Steeds meer burgers gaan zelf aan de slag om de luchtkwaliteit van hun stad, straat of school te meten. Dat doen ze door zelf een sensor te bouwen. De sensor van Luchtpijp meet de concentratie aan fijn stof in de lucht (PM2,5 en PM10). Fijn stof bestaat, zoals de naam al zegt, uit zeer kleine deeltjes die negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Ze dringen diep door tot in de longen, komen in de bloedbaan terecht en richten schade aan in het lichaam.

Wie kan meedoen?

Je hebt een regenpijp of balkon nodig om je sensor op te hangen. Individueel deelnemen kost 45 euro, een deelname met je school kost 75 euro.

Wie organiseert het?

Luchtpijp kadert in het project Luftdaten, dat begonnen is in Duitsland. Luftdaten brengt de hoeveelheid fijn stof aan het licht op plaatsen waar officiële instanties niet meten.