Zet een aardbeiplantje op je vensterbank en meet het fijn stof aan je raam. Zo breng je mee de luchtkwaliteit in Oost-Vlaanderen in kaart.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in via de website van AIRbezen en krijgt tegen 25 maart een aardbeiplantje. Dat zet je op de vensterbank van een raam aan de straatkant op de eerste verdieping van je huis. Je geeft het plantje water en stuurt eind juni vijf blaadjes van het plantje naar het lab van de onderzoekers. 

Waarom doe je mee?

Door deel te nemen help je mee om de luchtkwaliteit in Oost-Vlaanderen in kaart te brengen. Bovendien krijg je ook een idee van de luchtkwaliteit bij jou thuis. Voor het eerst wordt fijn stof op zo'n grote schaal gemeten met planten. Tot slot mag je het plantje en de aardbeien na afloop houden. 

Wie kan meedoen? 

Iedereen die in Oost-Vlaanderen woont. Je moet een e-mailadres hebben en een vensterbank of terras aan de straatkant op de eerste verdieping van je woning. In totaal kunnen 11.000 Oost-Vlamingen meedoen. Zijn er te veel kandidaten, dan selecteren de onderzoekers op basis van ruimtelijke spreiding en woonomgeving.

(Foto: AIRbezen Antwerpen, 2014)

Wie organiseert het?

Roeland Samson is bio-ingenieur aan de Universiteit Antwerpen. Hij deed al verschillende studies naar luchtkwaliteit met planten, waarbij hij telkens burgers betrekt.

Ik doe mee

Reacties