Bouw je eigen fijnstofmeter, hang hem uit je raam en meet de lucht in Sint-Truiden.

Wat ga je doen?

Deelnemers worden uitgenodigd op een info-avond in het Cultureel Centrum van Sint-Truiden over de impact van fijnstof op onze gezondheid. Die vindt plaats op 26 maart. De details vind je hier.

Hierna kan je deelnemen aan een workshop voor het bouwen van je eigen fijnstofmeter, waarmee je de luchtkwaliteit in je wijk of straat kan meten. Je kan de meter aan je dakgoot hangen, waarna je hem aansluit op het stroomnet en met je draadloos internet verbindt. De sensor wordt ook toegevoegd aan de kaart van luftdaten waar je alle Europese meetpunten kan zien. Hierna wordt een infomoment voor deelnemers gehouden.

Waarom doe je mee?

Er bestaan al heel wat meetpunten voor de luchtkwaliteit in grote steden. Er wordt echter weinig gemeten in kleine steden en in meer landelijke streken zoals Haspengouw. Met dit project kunnen we het aantal meetpunten in Limburg verder uitbreiden. Door mee te helpen kan je meewerken aan een goede luchtkwaliteit in Haspengouw.

Wie kan meedoen?

Deelname is in eerste instantie bedoeld voor mensen van Sint-Truiden en randgemeenten. Vrijwilligers kunnen inschrijven via de agenda van de website van ons project.

Wie organiseert het?

Het project wordt gecoördineerd door Wim Aerts. Hij is burgerlijk ingenieur en doctor in de Toegepaste Wetenschappen. Vandaag is hij medewerker van de Milieuraad van Sint-Truiden.