De wijk Maaspoort in Den Bosch ligt geprangd tussen autosnelwegen. Schaf je eigen sensor aan en help mee om de luchtvervuiling in kaart te brengen.

Wat ga je doen?

Het project Maaspoort Meet wil 5 sensoren door de wijk laten circuleren. Je vraagt een sensor aan door een mailtje te sturen naar Martijn Quaedvlieg en geeft hem een plekje in je voor- of achtertuin. De sensor krijg je in bruikleen, je hoeft er dus niets voor te betalen. De gegevens worden automatisch doorgestuurd. Na 2 weken geef je de sensor door aan een andere buurtbewoner die zich ook voor het project heeft ingeschreven. Wil je graag als bedrijf meedoen? Dan kan je het project steunen door een permanente sensor te bestellen voor 75 euro. Natuurlijk kunnen gemotiveerde bewoners ook een permanente sensor kopen. Het project loopt tot 14 juni. 

Waarom doe je mee?

De sensoren moeten de duurdere professionele meetapparatuur vervangen. Omdat ze om de twee weken op een andere plek meten, worden onnauwkeurigheden weggefilterd. De organisatoren zijn overigens aan het bekijken of ze het project kunnen uitbreiden naar omliggende plaatsen, omdat er veel interesse is uit andere wijken om de luchtkwaliteit ook te meten. De resultaten worden na afloop op de website bekendgemaakt. Zo kunnen alle geïnteresseerde burgers meevolgen met Maaspoort Meet. Uiteindelijk wil het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de burgermetingen opnemen in zijn dataset.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Maaspoort woont en een tuin heeft en een buitenstopcontact.

Wie organiseert het?

Maaspoort Meet is een project van The Things Network. Dit is een community die actief is in 82 landen en een netwerk wil opbouwen van alledaagse objecten die met elkaar of het internet in verbinding staan, zonder behulp van 3G of wifi.