Hoe ecologisch waardevol is jouw tuin? Stel jouw persoonlijk stukje groen open voor biologisch onderzoek en kom het meteen te weten.

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website van Mijn Tuinlab. Je kan je hier registreren of inloggen met de gebruikersgegevens van de website waarnemingen.be. Ben je geregistreerd? Dan geef je de locatie van je tuin in op basis van je adres. Daarna duid je vijf basiskenmerken van je tuin aan. Hierna is je eigen Tuinlab klaar en je kan dan starten met één van de projecten. Zo kan je meedoen aan de wekelijkse vogeltelling of vlindertelling, of je kan berekenen wat jouw persoonlijke tuinscore is door te onderzoeken hoe goed jouw tuin scoort op de zeven natuurvoordelen, zoals bijvoorbeeld temperatuurregulatie, luchtkwaliteit, CO2-opslag en biodiversiteit. 

Waarom doe je mee?

Negen procent van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Helaas weet niemand exact wat er in die tuinen groeit. Met Mijn Tuinlab krijgen zowel jij als de onderzoekers zicht op de ecologische waarde van jouw tuin. Door te kijken hoe goed jouw tuin scoort op de natuurvoordelen of door deel te nemen aan een telproject, kan je bijdragen aan het grootste tuinonderzoek van Vlaanderen en Brussel. Bovendien ontvang je tips op maat van jouw tuin op basis van de kenmerken. Zo kan je je tuin nog diverser en gezonder maken.

Wie kan meedoen?

Heb je een tuin(tje) en woon je in Vlaanderen of Brussel? Dan kan je je tuin registreren op de website van Mijn Tuinlab. Ook mensen met een kleine stadstuin of een balkon zijn welkom om deel te nemen. Ook leerkrachten kunnen zich inschrijven, want er is een educatieve module voorzien. 

Wie organiseert het?

Wouter Vanreusel is bioloog en hoofd van de cel natuurstudie bij de Vlaamse vereniging voor natuurbehoud Natuurpunt. Hij coördineert er onder meer www.waarnemingen.be, het grote vlinderweekend en de meetnetten.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties