Maak een (stuw)damatlas
Rivieren zijn één van ’s werelds meest bedreigde ecosystemen. Werk mee aan een Europese damkaart en ontdek welke invloed dammen hebben op het rivierleven.
Wat ga je doen?
Je downloadt de Barrier Tracker-applicatie op je iPhone of Android-smartphone. Zodra je de app op je smartphone hebt geïnstalleerd, kan je nieuwe dammen toevoegen aan de kaart. Dat doe je door een foto te nemen van de dam, het type van dam aan te geven, de locatie toe te voegen en de hoogte te schatten. Je kan de dammen ook via satellietbeelden zoeken en mogelijke dammen aanduiden op de kaart. Vind je het moeilijk om het type dam aan te geven, dan raadpleeg je best de veldgids. Tenslotte kan je ook meehelpen door de data van anderen te checken. Dat doe je door enkele vragen te beantwoorden, voornamelijk over welk type dam het gaat.
Waarom doe je mee?
Rivieren zijn erg kwetsbare ecosystemen. Ze zijn vooral bedreigd door de aanbouw van dammen, die ervoor zorgen dat de habitat van verschillende dieren in twee wordt gesplitst. Er zijn verschillende soorten dammen, waarbij de ene soort al wat meer invloed heeft op het ecosysteem dan de andere. Door een Europese damkaart te maken, kunnen wetenschappers de fragmentatie van rivieren op het Europese vasteland inschatten. Zo krijgen ze meer informatie over mogelijke bedreigingen van het leven in rivieren.
Wie kan meedoen?
Iedereen die in Europa woont kan bijdragen aan Barrier Atlas. Je hebt enkel een smartphone met camera nodig die verbonden is met het internet. Ook heb je enige kennis nodig van het Engels.
Wie organiseert het?
Barrier Atlas is een project van AMBER (Adaptive Management of Barriers in European Rivers), dat rivieren wil opvolgen en beschermen. De hoofdonderzoeker van AMBER is Carlos Garcia de Leaniz. Hij is professor Aquatische Biowetenschappen en directeur van het Centre for Sustainable Aquatic Research (CSAR) aan de universiteit van Swansea.