Analyseer geringde vogels en help mee om de Europese lepelaar te beschermen.

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Dat kan je doen door hier te klikken. Je krijgt beelden te zien van lepelaars, gemaakt door cameravallen. Je duidt rechts aan of je dieren ziet op de foto's. Uit de lijst kan je kiezen welke dieren je hebt gespot. Hierna geef je aan of er ook lepelaars te zien zijn op de beelden. Kijk goed of je een code of tag ziet aan de poten van de dieren. Je hebt keuze tussen de Camargue ringen, de internationale ringen of onleesbare ringen. Deze codes geven aan over welke vogels het gaat. Zo kunnen de dieren individueel worden opgevolgd door de biologen.

Waarom doe je mee?

De lepelaar is een Europese vogel met een kenmerkende lepelvormige snavel. De dieren zijn vooral te zien in West-Europa, meer bepaald in Spanje, Nederland, België en Frankrijk. In de herfst migreren ze naar het zuiden van Spanje of Afrika om te overwinteren. De lepelaars worden opgevolgd om na te gaan hoe het met hen gaat. Dat doen biologen door de dieren te ringen met een code. Door de ringen te analyseren, help je mee om deze iconische Europese vogel te beschermen. 

Wie kan meedoen?

Heb je een hart voor vogels en beschik je over een pc met internet? Dan kan je meehelpen met het project 'Where is Spoony?'.

Wie organiseert het?

'Where is Spoony?' is een project van onder meer Jocelyn Champagnon. Hij is bioloog en onderzoekt voornamelijk populatiedynamieken. Zo bekijkt hij welke factoren verschillende vogelsoorten bedreigen en wat we kunnen ondernemen om hen te beschermen.