Bestudeer foto's van zeeleguanen op de Galapagoseilanden en help mee om dit bijzondere reptiel te beschermen.

Wat ga je doen?

Je surft eerst naar de website van het project. Links in het scherm krijg je luchtfoto's te zien van de stranden van de Galapagoseilanden. Het is belangrijk dat je eerst de tutorial even bekijkt voor je eraan begint. De onderzoekers zeggen dat je de foto's best in een zigzag-patroon analyseert, waarbij je traag het beeld scant op leguanen. Je kan steeds in- of uitzoomen op elke foto. De leguanen hebben meestal een rood-bruine kleur, maar kunnen erg moeilijk te spotten zijn tegen de achtergrond van rotsen. Heb je er eentje ontdekt? Dan duid je aan of het een volwassen mannetje, vrouwtje of een jong is. Weet je dat niet zeker, dan kan je de optie 'other' aanduiden. Leguanen delen hun territorium met andere dieren, zoals krabben, zeeleeuwen en vogels, maar ook met algen en andere planten. Soms kan er ook plastic of ander afval op de foto's te zien zijn. De onderzoekers vragen om ook dit aan te duiden. 

Waarom doe je mee?

Zeeleguanen zijn de enige reptielen die kunnen leven in de zee. Ze komen enkel voor op de Galapagoseilanden en zijn in geen enkele dierentuin te vinden. Zelfs Charles Darwin was erg onder de indruk toen hij deze dieren zag op zijn reis. Helaas zijn deze bijzondere dieren met uitsterven bedreigd door olielekken in de zee, klimaatverandering en het binnenbrengen van vreemde roofdieren op het eiland zoals katten en honden. Wanneer ze verdwijnen van de Galapagos, zal hun soort voorgoed verloren gaan. Door met drones hun populaties te onderzoeken, kunnen biologen de dieren tellen zonder hen te moeten verstoren. Jij kan helpen door de beelden te analyseren, zodat we dit unieke reptiel de bescherming kunnen geven die het verdient.

Wie kan meedoen?

Het project is opgesteld in het Engels, dus het is handig als je Engels begrijpt. Verder heb je een pc nodig die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

Iguanas from Above is een project van onder meer Amy MacLeod. Zij is de bedenker en leider van het project. Ze voerde veldwerk uit op de Galapagoseilanden en is een van de voornaamste biologen in het zeeleguanen-onderzoek en bovendien is ze lid van de IUCN Iguana Specialist Group.