Groeit er binnenkort soja op Vlaamse landbouwgrond? Zaai soja in je tuin en kom te weten hoe goed soja het bij ons doet.

Wat ga je doen?

Je schrijft je eerst in op de website. Dit kan tot en met 8 maart. In april worden de paketten verdeeld. Je zaait dan 60 sojazaadjes in je eigen tuin en volgt de groei en kieming op. Je neemt ook een bodemmonster voor verder onderzoek. Eind september is het project officieel afgelopen, al ontvang je één jaar later wel nog een laatste vragenlijst. Als je het hele traject doorloopt, worden de resultaten van jouw bodemanalyse met je gedeeld. Je krijgt dan informatie over de voedingsstoffen, zuurgraad, bacteriën en schimmels die in jouw tuin leven en krijgt persoonlijk tuinadvies en de algemene resultaten van het onderzoek. 

Waarom doe je mee?

Door sojazaadjes te zaaien in je eigen tuin, help je het onderzoek naar duurzame landbouw. De onderzoekers willen te weten komen of soja een plaats kan hebben in de duurzame landbouw in Vlaanderen. Momenteel importeren we soja voornamelijk uit Zuid-Amerika. Ook ervaar je hoe het is om soja te telen en leer je meer over de bodemkwaliteit in je tuin. 

Wie kan meedoen?

Meedoen kan tot en met 8 maart. Je moet ouder zijn dan 18 zijn en een stuk grond van één vierkante meter ter beschikking hebben in Vlaanderen. 

Wie organiseert het?

Sofie Goormachtig is professor aan de Universiteit van Gent en leidt het VIB Center of Plant Systems Biology.

Ik doe mee

Reacties