De hele maand augustus kan je in Doe-centrum Technopolis een gezinsfoto in 3D laten maken. Jouw foto's helpen om de genetische oorzaken van gezichtskenmerken te ontrafelen.

Wat ga je doen?

Je combineert je bezoek aan Technopolis in Mechelen met een bezoekje aan de stand van dit wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven. Je krijgt eerst informatie over het project en vervolgens wordt van elk gezinslid een 3D-foto gemaakt. 

Waarom doe je mee?

Of je blauwe ogen hebt, een grote neus of smalle lippen hangt grotendeels af van je genen. Toch is het voor wetenschappers nog een raadsel hoe gelaatskenmerken precies worden overgeërfd en welke genen daarbij een rol spelen. Geneticus Hanne Hoskens hoopt dat meer kennis daarover kan helpen om links bloot te leggen tussen subtiele gelaatsafwijkingen en ontwikkelingsstoornissen die veroorzaakt worden door foutjes in het DNA, zoals autisme. Dankzij de 3D-foto’s van jouw en andere gezinnen kan ze de normale gezichtsvariatie bestuderen en nagaan in hoeverre kinderen in het algemeen lijken op hun ouders.

Je krijgt achteraf je eigen 3D-foto's toegestuurd.

Wie kan meedoen?

Iedereen die minstens twee kinderen heeft tussen 5 en 15 jaar kan zich opgeven voor deelname. Jongere of oudere broers en zussen mogen ook mee op de foto, net als de grootouders. 

Wie organiseert het?

Hanne Hoskens is doctoraatsstudent aan het Laboratorium voor Genetische Epidemiologie van de Katholieke Universiteit Leuven.

Ik doe mee

Reacties