Observeer de ochtendroutine van ontwakende muizen en help de genetica te ontrafelen.

Wat ga je doen?

Je krijgt video's te zien van drie muizen die je herkent door een rood, groen of blauw label. Je kunt kiezen welke muis je volgt. De video's, die elk zes seconden duren, zijn opgenomen in de kooien waar de muizen wonen. Je observeert de muizen wanneer ze net wakker worden en moet beschrijven waar ze zich mee bezighouden. Je kunt kiezen tussen klimmen, eten, drinken en zichzelf verzorgen. Je kunt de reeks aan gedragingen van de muizen uitgebreid bekijken in de veldgids als je niet zeker bent van wat je ziet. De veldgids vind je rechts in het scherm. 

Waarom doe je mee?

Hoewel we erg verschillend lijken van muizen, komen onze genen sterk overeen. Er wordt geschat dat 99% van de menselijke genen een soortgelijk muizengen kent. Daarom, en omdat muizen zich erg snel voortplanten, worden ze vaak gebruikt in genetisch onderzoek. Mensen hebben 20.000 genen, maar de functie van al die genen is verre van bekend. We weten wel dat er ziektes kunnen opduiken wanneer een gen niet goed werkt. Genetische veranderingen aanbrengen in muizengenen en de gevolgen bestuderen in hun gedrag, kan helpen om daar inzicht in te krijgen. Dat is exact wat de onderzoekers van dit experiment hebben gedaan en jij helpt hen mee om hun grote hoeveelheid aan data te bestuderen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen mag meedoen met Rodent Little Brother: Secret Lives of Mice. Je hebt enkel een computer nodig die met het internet verbonden is en spreekt best een beetje Engels.

Wie organiseert het?

Rodent Little Brother: Secret Lives of Mice is een onderzoek van onder meer Sara Wells. Zij is de directeur van het Mary Lyon Centre aan MRC Harwell. Het Mary Lyon Centre is een nationaal onderzoeksinstituut in het Verenigd Koninkrijk dat focust op muizengenetica. Wells is doctor in de genetica en neuroendocrinologie en onderzoekt momenteel gencontrole.