Kan jij de normale van de abnormale zaadjes onderscheiden? Bekijk zandraketten en hellp het onderzoek naar een van de belangrijkste modelsoorten in de biologie.

Wat ga je doen?

Je krijgt foto's te zien van zaadjes van Arabidopsis thaliana, de zandraket in het Nederlands. Het is jouw taak om de abnormale zaadjes eruit te selecteren. Dat kan je doen door op de foto, rechts in het scherm, de abnormale zaadjes te selecteren met het pijltje. Normale zaadjes zijn karamelachtig van kleur en hebben de vorm van een rugbybal. Een dunne lijn loopt over de rug van de zaadjes. Abnormale zaadjes herken je aan hun kleur of vorm: ze kunnen geel tot bruin zijn en van vorm kunnen misvormde zaadjes hartvormig en pindavormig tot rond zijn. Soms zie je ook dode zaadjes. Die kan je herkennen door hun verschrompelde vorm. 

Waarom doe je mee?

Arabidopsis thaliana is een geliefkoosd plantje in de biologie, al beschouwen niet-biologen het vooral als onkruid. Het is de eerste plant ter wereld waarvan het volledige genoom bekend is en het wordt vaak gebruikt als modelsoort voor verschillende soorten onderzoek. Wat er uit die onderzoeken komt, kan toegepast worden op allerlei gewassen, want de zandraket is verwant aan bloemkool, spruitjes en broccoli. Het Arabidopsis Biological Resource Centre, dat verbonden is aan de Ohio State University, is een van de twee voorraadkamers in de wereld die de zaadjes leveren voor onderzoek. Jij helpt mee de verschillende genetische zaadlijnen te onderzoeken, om te weten te komen welke genetische lijn de beste zaadjes oplevert voor verder onderzoek. Zo kan de zandraket nog lang als modelplant dienen voor biologen.

Wie kan meedoen?

Je kan meedoen als je een pc hebt die verbonden is met het internet. Je begrijpt ook best wat Engels.

Wie organiseert het?

Seed Sleuth is een project van onder meer Courtney Price. Zij leidt het Arabidopsis Biological Resource Centre aan de Ohio State University. In haar werk wil ze wetenschap op een leuke manier overbrengen aan het grote publiek.