Welke invloed heeft de komst van de vijgcactus op de wilde dieren in Kenia? Help mee beelden  te onderzoeken en bescherm de Keniaanse natuur.

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het Prickly Pear-project. Dat doe je door hier te klikken. Je krijgt links op je scherm foto's te zien die gemaakt zijn in een natuurreservaat in Kenia. Het is jouw taak om de dieren die je ziet aan te duiden. Je kan rechts op je scherm een lijst vinden met alle mogelijke diersoorten die je zou kunnen spotten. Als je geen idee hebt van de soort die je gezien hebt, kan je ook filters gebruiken, zoals de lichaamsvorm, kleur of het patroon van de vacht en de aanwezigheid van hoorns. Je kan inzoomen op de afbeeldingen of ze draaien. Heb je nog vragen? Dan kan je steeds terecht bij de Field Guide.

Waarom doe je mee?

Vijgcactussen zijn cactussen die van nature voorkomen in Amerika. Via de mens zijn ze ook op andere plaatsen terechtgekomen, zoals in Kenia, waar de lokale natuur en bevolking lijdt daar nadelen van ondervindt. De cactussen maken stukken land onbruikbaar voor gewassen en vee, veranderen het landschap en bedreigen het voortbestaan van lokale dier- en plantensoorten. De onderzoekers van het Prickly Pear-project willen graag weten hoe wilde dieren reageren op de komst van de cactus. Hier komt jouw hulp van pas, want jij kan de miljoenen foto's van cameravallen mee helpen analyseren. Zo help je mee de Keniaanse natuur te beschermen. 

Wie kan meedoen?

Als je Engels begrijpt en een pc hebt die verbonden is met het internet, dan kan je deelnemen aan het Prickly Pear-project.

Wie organiseert het?

Het Prickly Pear-project wordt mede georganiseerd door Peter Steward, een ecoloog en conservator. Hij is momenteel bezig met een onderzoek naar de effecten van invasieve soorten op wilde zoogdieren en conflicten tussen wilde dieren en mensen in Kenia.