Meet de luchtkwaliteit samen met je school en kom te weten hoe zuiver de lucht is die je inademt.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in via dit formulier. Natuurlijk moet je eerst toestemming vragen aan de directeur voor je als basisschool kan meedoen. Is je inschrijving definitief bevestigd, dan wordt er 100 euro gevraagd voor de kosten van het materiaal. Er is een platform beschikbaar om fondsen in te zamelen. De eigenlijke meting vindt plaats in alle scholen tegelijk, van 14 november tot en met 12 december 2017. Op 14 november worden NO2-buisjes op 3 verschillende plaatsen opgehangen, die gedurende een maand blijven hangen. Op 12 december stuur je de buisjes terug. Greenpeace regelt de logistiek en stuurt een pakket met al het nodige meetmateriaal. Tijdens het experiment blijf je met Greenpeace in contact via mail. Je ontvangt bovendien een lessenpakket en een toolkit om zelf de luchtkwaliteit op school te verbeteren.

Waarom doe je mee?

België is een slechte leerling als het gaat over luchtkwaliteit. Kinderen zijn extra gevoelig aan een onzuivere lucht en ontwikkelen bij blootstelling makkelijker allergieën. Ook is er een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, astma, kanker en concentratieproblemen. Het verkeer is de grootste oorzaak van een slechte luchtkwaliteit door NO2-uitstoot (stikstofdioxide). Door mee te doen met dit project kan je het probleem aanpakken en onder ogen brengen van politici, scholen en ouders. Je krijgt de resultaten van het experiment in detail toegestuurd. De algemene resultaten worden gepubliceerd.

Wie kan meedoen?

Je kan als basisschool meedoen met dit project, wanneer je toestemming hebt van de directeur. Het materiaal kost 100 euro.

Wie organiseert het?

Greenpeace is de hoofdorganisator van Mijn Lucht Mijn School. De milieuorganisatie werkt hiervoor samen met onder andere verschillende ouderverenigingen, allergienet en de gezinsbond.