Hebben de genen van je hond invloed op zijn gedrag? Vul een korte vragenlijst in op Family Dog Project en kom meer te weten over jouw trouwste vriend. 

Wat ga je doen?

Je surft naar deze link en klikt daar op de link na 'Dogs' vocalization questionnaire'. De lijst kan je eenvoudig online invullen. Je krijgt vragen over het ras van je hond, mogelijke gedragsproblemen, of hij geluid maakt tijdens het spelen of gromt wanneer je hem aanraakt tijdens het eten. De volledige vragenlijst invullen duurt zo'n 20 minuten. Na de vragenlijst kan je kiezen of je een DNA-staal wil doneren aan de onderzoekers. Foto's tonen je hoe je een monster afneemt en naar welk adres je het kan verzenden. De wetenschappers zullen onderzoeken of de geluiden die je hond maakt samenhangen met zijn genetische achtergrond. 

Waarom doe je mee?

Heeft de kweekachtergrond van een hond een invloed op zijn gedrag? Welke rol spelen genen in zijn persoonlijkheid? Deze vragen kaderen binnen het grotere Family Dog Project, waarbinnen wetenschappers onderzoek uitvoeren naar de relatie tussen hond en mens. In 'Is your dog loud' willen ze specifiek meer te weten komen over het gegrom, geblaf en gehuil van honden en of genen daar een invloed op hebben. De resultaten van het onderzoek van Family Dog Project worden in video's voorgesteld die je gratis kan bekijken. 

Wie kan meedoen?

Ieder hondenbaasje kan meedoen met dit project. Je hebt enkel een computer en internetverbinding nodig.

Wie organiseert het?

Family Dog Project is een project van onder meer Ádám Miklósi. Hij richtte het project op in 1994 waarna het uitgroeide tot één van de grootste hondenstudies ter wereld. Hij is ook hoofd van de afdeling Ethologie aan de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest. Miklósi is een bioloog van opleiding en behaalde zijn doctoraat aan de Wetenschapsacademie in Hongarije.