Help mee een computermodel te ontwikkelen dat in één oogopslag ziet hoe levermossen zich voortplanten.

Wat ga je doen?

Je gaat eerst naar de website van het project. Hier krijg je links in het scherm foto's van Marchantia, een geslacht dat behoort tot de levermossen, te zien. Het is jouw taak om de 'gemmae-kommetjes' te identificeren en aan te duiden. Gemmae-kommetjes zijn kleine ringvormige inkepingen op het oppervlak van het levermos die instaan voor de voortplanting van het plantje. Aanduiden doe je door een kader rond elk afzonderlijke kommetje te trekken. Zie je helemaal geen gemmae-kommetjes? Dan druk je meteen op 'Done'. Rechts in het scherm kan je terecht bij de tutorial of de field guide, als je meer informatie nodig hebt over de opdracht. 

Waarom doe je mee?

De levermossen behoren niet tot de groep van echte mossen, in tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden. De mosplanten zijn erg klein en bestaan uit een reeks platte 'blaadjes', die groen tot donkerbruin kunnen kleuren. De gemmae zijn structuurtjes die worden gevormd om aan aseksuele voortplanting te kunnen doen en zich in gemmae kommetjes bevinden. De gemmae-kommetjes kunnen informatie geven over hoe oud de plant is en hoe snel de plant groeit. De data die jij aanlevert, wordt gebruikt om een computerprogramma te trainen zodat het herkennen van de kommetjes automatisch kan gebeuren.

Wie kan meedoen?

Iedereen kan deelnemen aan dit onderzoek. Een computer met internetverbinding is wel vereist en je begrijpt best ook een klein mondje Engels.

Wie organiseert het?

Dit is een project van onder meer Felicià Maviane. Zij is computer- en datawetenschapper en creëert modellen en software om data te analyseren.