Dagelijks doe je wel eens aan multitasken. Tv kijken terwijl je sms’t, bellen tijdens het rijden, je Facebook checken terwijl je aan het praten bent met iemand, noem maar op. Maar hoe goed ben je eigenlijk in dat multitasken?

Wat ga je doen?

Je gaat een aantal letters en cijfers moeten onthouden gedurende de test. Deze reeks krijg je in het begin te zien. Daarna moet je een eenvoudige taak uitvoeren: je krijgt een symbool met een letter te zien en jij moet de juiste aanduiden in een lijstje. Er bestaan ook shortcuts die je mag gebruiken aan de bovenkant van je scherm, om tijd te besparen. Aan het einde van deze taak moet je de reeks letters en cijfers weer opnoemen. Je krijg 4 sessies en in de helft mag je even op adem komen met een kleine pauze.  

Waarom doe je mee?

De onderzoekers willen achterhalen hoe multitasken jouw computerervaring beïnvloedt. Daarom voer je een computertaak uit terwijl je iets anders moet proberen te onthouden. De wetenschappers willen weten of het denken de computertaak vertraagt, versneld of niet beïnvloedt. Jouw antwoorden zijn volledig anoniem en het experiment neemt ongeveer zo’n 10 minuten in beslag. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding kan meedoen met dit project.

Wie organiseert het?

De Multitasking Test is een experiment van Krzysztof Gajos, professor computerwetenschappen aan de universiteit van Harvard. Hij onderzoekt de interactie tussen mensen en computers en artificiële intelligentie.