Help mee de luchtkwaliteit in de stad te meten met een aardbeien- en rolklaverplantje. 

Wat ga je doen?

Eerst schrijf je je in via de website. Om mee te kunnen doen aan het onderzoek moet je twee potten met een diameter van 15 cm buiten op je vensterbank kunnen zetten. Je krijgt van de onderzoekers een aardbeienplantje en een rolklaverplantje. In de lente en de zomer van 2019 verzorg je beide plantjes en verzamel je zorgvuldig de aantallen, de grootte en de vorm van de aardbeien en de peulen. Het is belangrijk dat je tijdens de maanden mei en juni goed voor de planten kan zorgen. De data geef je vervolgens door via de website. Vervolgens verstuur je de peulen en bladeren naar de Universiteit Antwerpen voor analyse. Dit doe je via een enveloppe die bijgeleverd wordt. De resultaten zullen bekend worden gemaakt in november 2019.

Waarom doe je mee?

Het project AIRbezen bestaat al sinds 2014. Meer dan duizend Antwerpenaars namen deel aan het onderzoek. Door het succes gaat AIRbezen nu ook Europa veroveren en zal het onderzoek doorgaan in 6 landen: België, Estland, Frankrijk, Polen, Portugal en Zwitserland. De deelnemende steden, waaronder Antwerpen, werden vooraf geselecteerd op basis van hun ligging. Ze bevinden zich op een noordoost- naar zuidwestgradiënt doorheen Europa en beslaan verschillende klimaatzones.

Wie kan meedoen?

Je kan meedoen als je in Antwerpen, Lissabon, Parijs, Poznan, Tartu of Zürich woont en buiten een vensterbank hebt waar je de 2 potten (met een diameter van 15 cm) kan plaatsen. Ook moet je toegewijd voor de plantjes kunnen zorgen gedurende de maanden mei-juni 2019. 

Wie organiseert het?

Roeland Samson is bio-ingenieur aan de Universiteit Antwerpen. Hij deed al verschillende studies naar luchtkwaliteit met planten, waarbij hij telkens burgers betrekt.

Ik doe mee

Reacties