Bestudeer foto's van de zeven belangrijkste Hawaïaanse vissensoorten en help mee om het visbestand in kaart te brengen. 

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website van het project door hier te klikken. Links op het scherm zie je foto's die gemaakt zijn op de zeebodem. Het is de bedoeling dat je de foto goed bestudeert om te kijken of er vissen te zien zijn. Rechts op het scherm kan je aanduiden of je vissen hebt gespot. Heb je ja aangeduid, dan kan je kiezen uit de zeven opties die de 'Deep 7' - de zeven belangrijkste Hawaïaansevissoorten - weergeven. Dat doe je door een lijn te trekken van bek naar staart voor iedere vis afzonderlijk. Je kan bij de Field Guide terecht als je niet weet hoe je de zeven soorten kan herkennen. 

Waarom doe je mee?

De onderzoekers achter OceanEYEs hebben camera's geïnstalleerd op de Hawaïaanse zeebodem. Deze camera's hebben een gigantisch aantal beelden opgeleverd, die alle bekeken moeten worden om te achterhalen welke vissen er werden gefotografeerd. Het uiteindelijke doel is om computers te trainen zodat deze analyse automatisch gebeurt, dankzij de hulp van algoritmen. Die worden getraind met de informatie die de catalogisering door vrijwilligers oplevert. Door de beelden te analyseren, help je dus uiteindelijk mee om de studie naar het visbestand te automatiseren. Zo weten onderzoekers binnenkort in slechts enkele dagen hoe het gesteld is met de Deep 7 en andere belangrijke vissensoorten.

Wie kan meedoen?

Iedereen mag meewerken aan OceanEYEs. Je hebt enkel een pc nodig die verbonden is met het internet. Het project is opgesteld in het Engels dus het is handig als je een mondje Engels begrijpt.

Wie organiseert het?

OceanEYEs is een project van onder meer Hana Ra. Zij ontwikkelde het project tijdens een zomerstage bij het NOAA Pacific Islands Fisheries Science Center Young Scientist Opportunity (PYSO) Program. Ze behaalde recent haar Bachelordiploma in Ecologie, Evolutie en Conservatiebiologie aan de Universiteit van Washington (VS).