Faunapassages moeten dieren zoals padden en salamanders veilig de weg over helpen. Werken die tunnels en bruggen wel? Jij kan dat mee onderzoeken.

Wat ga je doen?

Je checkt of dieren de weg vinden naar de faunapassages. Dat doe je door video's te bekijken die gemaakt zijn met cameravallen aan de tunnels en bruggen. Zie je een dier, dan klik je de juiste diersoort aan. Ben je niet zeker wat het is, dan kan je overleggen met andere deelnemers en je mening delen. Per goed beeld verzamel je punten. Surf naar de website, maak een account aan en je kan meteen aan de slag.

Waarom doe je mee?

Elk dier dat sterft in het verkeer, is er ééntje te veel. Faunapassages zijn een leuk initiatief, maar het blijft een open vraag of de dieren weten dat ze op deze manier veilig kunnen oversteken. Door mee te doen met Wildspotter help je experts inzicht te krijgen in de effectiviteit van faunapassages. Zo kan het aantal verkeersdoden hopelijk naar beneden. Je krijgt bovendien bijzondere video's te zien van lokale wilde dieren en helpt deze te beschermen. Verzamel je genoeg punten, dan krijg je in sommige provincies een prijs. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding.

Wie organiseert het?

Wildspotter is een initiatief van Mark van Heukelum, in opdracht van enkele provincies. Hij is ecoloog en studeerde aan de Universiteit van Wageningen. Hier volgde hij de opleiding Forest & Nature Conservation en Water Quality & Aquatic Ecology. Van Heukelum zet zich in voor ontsnippering en vismigratie, waarbij hij vis- en faunapassages ontwerpt, aanlegt en monitort. Voor Wildspotter werkt hij in opdracht van ingenieursbedrijf Arcadis.