Bekijk DNA-sequenties van bacteriën en help mee om infectieziekten te voorkomen. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Dat doe je door hier te klikken. Je krijgt links op je scherm sequenties van genen te zien. Zo'n sequentie ziet eruit als een opeenvolging van letters, waarin codes verborgen zitten. Het is jouw taak om de startcodons, stopcodons, misplaatste stopcodons en reading frames te vinden. Startcodons zijn groen en bestaan uit de letters ATG, GTG, TTG of CTG, stopcodons zijn rood (TGA, TAG, TAA), misplaatste stopcodons zijn aangegeven met een sterretje en reading frames herken je als F1, F2 of F3. Jij geeft aan of je deze verschillende sequenties kan terugvinden. De onderzoekers raden aan om eerst even de Field Guide te raadplegen voor je eraan begint. 

Waarom doe je mee?

In dit project help je mee om de genen van bacteriën die ernstige ziekten veroorzaken te ontrafelen. De genen die jij zal onderzoeken, zijn belangrijk voor de groei en het overleven van de bacterie. Daardoor vormen ze een sleutel in het vinden van vaccins of het voorkomen van antibiotica-resistentie. Zo wordt het voor wetenschappers makkelijker om infectieziekten te voorkomen. 

Wie kan meedoen?

Heb je een computer die verbonden is met het internet en begrijp je een mondje Engels? Dan kan je meedoen met het project Genome Detectives.

Wie organiseert het?

Genome Detectives is een project van onder meer Charlene Rodrigues. Zij is arts van opleiding en is gespecialiseerd in infectieziekten bij kinderen. Ze wil in haar onderzoek meer te weten komen over hoe we infectieziekten kunnen voorkomen.