Bedenk een oplossing voor een maatschappelijk probleem en ga aan de slag met experts in artificiële intelligentie.

Wat ga je doen?

Je gaat samen met wetenschappers van het project amai! op zoek naar maatschappelijke uitdagingen waarbij artificiële intelligentie (AI) een oplossing biedt. Je zal van idee tot uitwerking begeleid worden.

Op het platform amai.vlaanderen kan je je AI-idee achterlaten. Je kunt kiezen uit vier thema’s: klimaat en milieu, gezondheid, mobiliteit en werk. Dat mogen eenvoudige ideeën zijn, of oplossingen voor problemen waar je zelf van wakker ligt. Heb je zelf geen idee? Dan kan je deelnemen aan één van de brainstorm-sessies. Ook kan je je AI-kompas ontdekken, waarbij je aangeeft welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn bij AI. Ook is er dit jaar extra aandacht voor mensen die niet kunnen volgen bij zoveel AI-innovatie. Zo kan iedereen mee. 

In een volgende fase word je samengebracht met AI-experts en experts in de maatschappelijke thema’s, om de ideeën verder uit te diepen tot concrete onderzoeksvragen.

Je kan je ideeën indienen tot 15 juni. De projecten worden geselecteerd van 19 september tot 30 oktober en de uitwerking begint vanaf januari 2023. 

Waarom doe je mee?

Uit alle ingezonden ideeën worden er vijf uitgepikt en uitgewerkt. Iedereen die zijn idee indient, ziet het dus misschien werkelijkheid worden. Met het project heb je ook de kans om maatschappelijke problemen die je zelf ervaart aan te kaarten, en op te lossen. Daarnaast zal je ook een heleboel bijleren over AI.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Vlaanderen woont met een goed idee! Je hoeft dus zeker geen krak te zijn in technologie, een gezonde dosis voeling met de maatschappij is al genoeg. 

Wie organiseert het?

Het project wordt uitgevoerd door Scivil (het Vlaamse Kenniscentrum voor Citizen Science) en Kenniscentrum Data & Maatschappij (een samenwerking tussen drie universitaire onderzoeksgroepen: imec-SMIT-VUB, CiTiP (KU Leuven) en imec-SMICT-UGent.). Het project maakt deel uit van het Vlaams Actieplan AI.