Help de ooggezondheid van diabetespatiënten te verbeteren door retinabeelden te onderzoeken.

Wat ga je doen?

Je surft naar de website en krijgt plaatjes te zien van netvliezen. De netvliezen zijn van anonieme patiënten met of zonder diabetische retinopathie, een aandoening die het netvlies beschadigt. Jij gaat op zoek naar tekenen van retinopathie op het netvlies en markeert deze op de foto. Je hebt er geen ervaring voor nodig. In een gids wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de tekenen van retinopathie kan herkennen. Wil je meer informatie over Oog voor Diabetes, dan kan je terecht op de officiële website.

Waarom doe je mee?

België alleen al telt 1 miljoen mensen die lijden aan diabetes of te hoge bloedsuikerwaarden hebben, waardoor ze een hoog risico lopen op de ziekte. Dat aantal blijft stijgen, door onze ongezonde levensstijl. Diabetische retinopathie komt voor bij patiënten die al lange tijd aan diabetes lijden. Het teveel aan suiker in het bloed richt schade aan in de kleine bloedvaten in en rondom het oog, waardoor het netvlies schade oploopt. In de eerste stadia merkt de patiënt daar weinig van, maar uiteindelijk leidt het tot verminderd zicht of zelfs volledige blindheid. Oog voor Diabetes heeft als doel het trainen van een computerprogramma zodat het automatisch diabetische retinopathie kan opsporen. Je wordt tijdens het onderzoek op de hoogte gehouden van de vorderingen.

Wie kan meedoen?

Iedereen mag meedoen met Oog voor Diabetes. Je hebt alleen een computer en internetverbinding nodig. 

Wie organiseert het?

Patrick De Boever werkt als project manager bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek-VITO. Hij is bio-ingenieur en promoveerde als doctor in de toegepaste biologische wetenschappen.

Ik doe mee

Reacties