Kijk mee met oogartsen door een oogcamera en duid aan hoeveel ontstoken cellen je ziet. Zo help je om de oogziekte kinder-uveïtis sneller op te sporen.

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website van het project. Dat kan je doen door op deze link te klikken. Je krijgt links op je scherm foto's te zien die gemaakt zijn door een oogcamera. Via de camera kan de binnenkant van het oog worden vastgelegd om de ontstoken cellen te zien. Jij helpt mee door de foto's te classificeren. Je kijkt daarvoor naar de kwaliteit van het beeld: is de foto goed genoeg voor verdere analyse? Zo ja, dan duid je ook de 'Region of Interest' (RoI) aan. Dit is het gebied waarin de ontstoken cellen verdoken zitten. Je doet dit via de polygon tool. Heb je meer informatie nodig? Dan kan je steeds terecht bij de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

Kinder-uveïtis is een aandoening waarbij de cellen van het oog ontsteken. De ziekte kan blindheid veroorzaken. De aandoening op tijd opsporen is cruciaal in de opvolging en behandeling ervan. Vandaag moeten specialisten via een oogmicroscoop kijken naar het letsel. Wetenschappers hopen om in de toekomst kinder-uveïtis op te sporen met Optical Coherence Tomography (OCT), een nieuwe techniek waarbij een camera gedetaileerde foto's van het oog maakt. Zodra deze techniek verfijnd is, hoeven kinderen niet meer door het hele land te reizen naar een specialist. 

Wie kan meedoen?

Wil je meehelpen met het voorkomen en genezen van kinder-uveïtis? Heb je een pc die verbonden is met het internet en begrijp je Engels? Dan kan je deelnemen aan het project Eyes on Eyes

Wie organiseert het?

Eyes on Eyes is een project van onder meer Ameenat Lola Solebo. Ze is oogchirurg en heeft ervaring in statistiek en epidemiologie. Ze is verbonden aan het Great Ormond Street Hospital in Londen en het GOS Institute of Child Health van University College London.