Doneer DNA en krijg je persoonlijk DNA-profiel. Zo krijg je meer inzicht in je familiegeschiedenis en help je de wetenschap. 

Wat ga je doen?

Ben je een man en deel van een één- of twee-eiïge tweeling of ken je een verre achterneef aan vaderskant? Dan kunnen jullie zich inschrijven via de website. Je geeft bij inschrijving je contactgegevens en enkele persoonlijke data, zoals je geboortedatum of beroep, door. Je wordt hierna uitgenodigd voor een staalverzamelingsdag in Kortrijk of Leuven, waar je wangslijmvlies, speeksel en een handpalmstaal laat afnemen. Dit verloopt pijnloos. Hierna vul je een vragenlijst in van ongeveer 30 minuten die peilt naar factoren die jouw microbioom kunnen beïnvloeden, zoals je woonplaats, medicatiegebruik en dieet. De onderzoekers stellen hierna een DNA-profiel op aan de hand van jouw Y-DNA, mitochondriaal DNA en je microbioom. 

Waarom doe je mee?

Via je DNA-stalen achterhalen de onderzoekers je evolutionaire biologische afkomst en wordt een DNA-profiel opgebouwd. Zo kan je je familiegeschiedenis verder ontrafelen en je stamboom biologisch bevestigen. Je krijgt na deelname uitgebreide uitleg over de resultaten en wordt uitgenodigd om een verhelderende lezing over het onderzoek bij te wonen. 

Wie kan meedoen?

Ben je een man en deel van een één- of twee-eiïge tweeling of ken je een verre achterneef aan vaderskant? Woon je in België of Nederland en ben je ouder dan 18 jaar? Dan kan je deelnemen. Inschrijven kan tot en met 20 maart 2024. Als je je met je neef inschrijft, is het belangrijk dat er minstens zes en maximaal vijftien generaties tussen jullie zitten (bijvoorbeeld als beide grootvaders in de vaderlijke lijn broers zijn, zitten er zes generaties tussen). 

Wie organiseert het?

Heleen Coreelman is doctoraatsstudente aan de KU Leuven – Kulak bij team CSY.

Ik doe mee

Reacties