Hoeveel kleuren vind jij terug op een salamanderhuid? Onderzoek gevangen dieren en kom meer te weten over evolutie.

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Je krijgt links in het scherm foto's te zien van roodrugsalamanders met een identificatienummer dat aan hun lichaam is vastgemaakt. Rechts in het scherm zie je de velden die je kunt invullen. De onderzoekers vragen aan jou om na te gaan of je een volledig identificatienummer ziet. Is dat zo, dan typ je het nummer in het daarvoor bestemde vakje. Ten slotte geef je aan wat voor kleurenpatroon je onderscheidt: gestreept of ongestreept. Bij de gestreepte variant kun je een rode lijn zien in het midden van de rug, die soms wat vervaagd is door de manier waarop de diertjes werden bewaard. De ongestreepte varianten hebben een uniform kleurenpatroon, zonder overgangen. Voor voorbeelden en foto's kun je klikken op 'Need some help with this task'. Wil je foto's van de levende salamanders zien, dan kun je hier klikken.

Waarom doe je mee?

Je werkt mee met dit project om een bijzonder biologisch fenomeen te helpen achterhalen: polymorfismen. Dat betekent dat één soort in meerdere vormen voorkomt: in dit geval zijn dat meerdere kleuren. Zo'n variatie kan ontstaan wanneer sommige leden van de salamandersoort zich vaker in een bepaalde omgeving bevinden, waardoor hun kleuren veranderen om minder op te vallen voor roofdieren. Evolutie in actie, dus. Biologen hebben aangetoond dat de ongestreepte varianten het moeilijker hebben om zich te verstoppen voor roofdieren. Jij kunt door mee te werken met dit onderzoek meehelpen om de mysteries achter de kleurenpolymorfismen op te lossen.

Wie kan meedoen?

Iedereen die Engels begrijpt en een computer met internetverbinding heeft.

Wie organiseert het?

Dit onderzoek werd gelanceerd door Rob Guralnick. Guralnick coördineert Biodiversity Informatics, een onderzoekslaboratorium dat behoort tot het Florida Museum of Natural History in Gainesville. In zijn onderzoek richt hij zich vooral op biodiversiteit en hoe soorten worden beïnvloed door veranderingen in tijd en ruimte.