Zet de rekenkracht van jouw computer in om wetenschappers inzicht te geven in de bacteriën die in je lijf krioelen. 

Wat ga je doen?

Je maakt een account aan op de website en je downloadt de tool op je computer. Je kan gewoon verder werken op je pc terwijl de applicatie monitort wanneer je rekenkracht op overschot hebt. De onderzoekers gebruiken jouw reserve om simulaties uit te voeren. 

Waarom doe je mee?

We lopen met ongeveer 30 miljard bacteriën rond in ons lichaam. Om hun rol te begrijpen, willen wetenschappers de eiwitten kennen die ze produceren. De belangrijkste stap is daarbij de structuur van het eiwit, want de structuur bepaalt de functie. Het project kan wel wat externe hulp gebruiken, want er zijn 3 miljoen unieke bacterie-genen. De onderzoekers van het Microbiome Immunity Project analyseren de resultaten van alle computers die meedoen om de meest passende eiwitstructuren voor het microbioom te achterhalen. Doordat zoveel mensen op een eenvoudige manier kunnen bijdragen, wordt het onderzoek met tientallen jaren verkort. De data wordt overigens openbaar gemaakt voor andere onderzoekers, zodat er nog meer nuttigs mee gebeurt. 

Wie kan meedoen? 

Iedereen met een computer met internetverbinding.

Wie organiseert het?

Het Microbiome Immunity Project kadert in het grotere World Community Grid, waarin iedereen met een pc kan meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek door ongebruikte rekenkracht te doneren. Het World Community Grid begon in 2004 als filantropisch project van IBM. Daarmee wil het bedrijf technologie en inzicht delen met de wereld in de strijd tegen sociale en milieugerelateerde problemen.