Hoe gezond is het water in Nederland? Ga zelf aan de slag met een testkit om de waterkwaliteit te meten. 

Wat ga je doen?

Eerst maak je een FreshWater Watch-account aan. Dat kan je doen door op deze link te klikken. De aanmeldgegevens worden per e-mail naar nieuwe gebruikers verzonden en je ontvangt per post een gratis kit waarmee je watermonsters kunt nemen. Je beschrijft waarom je graag wil deelnemen en op hoeveel plaatsen je monsters wilt nemen. Wanneer je de kit ontvangen hebt, zal je nitraat en fosfaat meten op een eenvoudige manier. Het hele proces duurt nog geen 15 minuten. Je helpt zo om de Nederlandse rivieren kwaliteitsvol te houden.

Waarom doe je mee?

Nutriënten in het water klinkt als iets positiefs, maar te veel nutriënten, zoals nitraat en fosfor, zorgen ervoor dat de planten en dieren die in het water leven in de problemen komen. Nitraat en fosfor komen in het water via meststoffen, rioolwater en afval. Als er te veel nutriënten in zitten, gaat de kwaliteit van het water naar omlaag en wordt het minder geschikt voor ons om het te gebruiken als drinkwater. Ook ons voedsel wordt hierdoor besmet. Jij kan helpen om dit in de gaten te houden door de waterkwaliteit te testen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen in Nederland die ouder is dan 18 is welkom om deel te nemen. Inschrijven kan tot 20 september. Het project loopt van vrijdag 24 september tot en met maandag 27 september 2021. 

Wie organiseert het?

Dit project wordt georganiseerd door Earthwatch FreshWater Europe, een liefdadigheidsorganisatie die gedreven wordt door wetenschappers. Ze organiseren jaarlijks WaterBlitzes om de waterkwaliteit in Europa te bestuderen om zo onze waterlopen gezond te houden.